Monopool zwembaden van ’t Badhuis: kwaliteit drijft boven!
Monopool zwembaden, ook wel monoblo(c)ks genoemd, zijn zwembaden uit-één-stuk. Ze werden tijdens de tweede helft van vorige eeuw ontwikkeld door ondernemers uit de jachtenbouw. Op een mal die de vorm van het zwembad heeft worden glasvezelmatten uitgerold en vervolgens gedrenkt in harslagen.
De voordelen van een kwalitatieve monopool zijn gekend:
- gladde naadloze wanden, traptreden en plages
- makkelijk in onderhoud
- duurzaam
- veilig
- ‘snelle’ plaatsing
De vaste maatvoeringen en modellen, de ‘afgeronde’ hoeken en de niet te personaliseren vormgeving van monopools op basis van harslagen zullen sommige klanten minder bekoren. Maar er zijn nog nadelen:
- Enorme kwaliteitsverschillen in de harsenwereld. Zo is het best mogelijk dat polyester uit Oostenrijk kwalitatief superieur is t.o.v. vinylester uit China. Zoek het maar uit.
- monopools op basis van polyester maken altijd kans op osmose (het indringen van vocht in de harslagen) en hydrolyse (de chemische reactie die het vocht uitlokt: polyesterrot), hoe kwalitatief het productieproces ook verliep. Lees hierover het artikel ‘Het ontstaan van osmose’ op de site van Radar Scheepsexperts. Objectieve en onverdachte informatie omdat de expertise vanuit de scheepsbouw komt, dus wars van verkoopsargumenten uit de zwembadsector. U vult het woord ‘zwembad’ in waar ‘motor- of zeiljacht’ staat. Osmose is vaak niet onmiddellijk zichtbaar, soms verschijnt het pas na enkele jaren. De kans op osmose vermindert echter aanzienlijk bij gebruik van de beste grondstoffen in een ideale productieomgeving: geconditioneerde ruimten met een gelijkmatige constante temperatuur en luchtvochtigheid. Het gebruik van één of meerdere lagen vinylester, epoxy of een keramische laag zal de productiekwaliteit verhogen, alsook het uitharden op 70 à 80°C in een aangepaste oven. Dat impliceert uiteraard een flinke investering van de fabrikant, doorgerekend in de klantprijs. De plaatsing van een goedkope monopool op basis van polyesterharsen is bijgevolg een bijzonder slecht idee.
- Verwarrende benamingen: bv. om de osmoseproblematiek te ondervangen maken sommige fabrikanten ‘keramische’ monoblocks naar het voorbeeld van de Australische Aquatechnics Ceramic Pool. Onderzoek van een snede van de wand maakt duidelijk dat het woord ‘keramisch’ geen enkele inhoudelijke, en dus kwalitatieve waarde heeft. Een andere fabrikant spreekt over ‘keramische’ wandkleuren. Dat slaat uiteraard niet op de bouw of constructie van het zwembad. Ook de benaming ‘full vinylester’ wordt door bepaalde fabrikanten in de mond genomen om de osmoseproblematiek te minimaliseren. Het wekt de indruk dat osmose onmogelijk is, het tegendeel is waar. Osmosevrije kuipen van 20 jaar oud zal je zelden tegenkomen.
- Tientallen jaren garantie tegen osmose? Betekent dit dat uw zwembad osmosevrij blijft gedurende die langdurige garantielooptijd? Neen, de fabrikant beweert enkel dat hij de osmoseschade bij de klant kosteloos zal verhelpen. Maar besef dan wel: de wettelijke garantietijd (juridisch afdwingbaar) in de bouwsector beslaat maximum 10 jaar. Bij osmose (of andere problemen) bent u daarna volledig aangewezen op de eerlijkheid en welwillendheid van de fabrikant en daar wringt meestal het schoentje. Niet zelden wordt u zelf verantwoordelijk geacht voor het probleem. Lees ook steeds de kleine lettertjes in het garantiedocument voordat u een handtekening zet. Onlangs lazen we: geen (prijzig) onderhoudscontract, geen garantie!
- Antracietkleurige kuipen. Pas recent vind je bij kuipen op basis van polyester/vinylester deze donkere topcoatinglaag. In het verleden terecht geweerd omdat verkleuring haast onmogelijk te vermijden is en bij slijtage en bv. krassen de lichte ondergrond zichtbaar wordt. Vinylester wordt immers niet in de massa gekleurd. Om verlies van het marktaandeel te voorkomen worden antraciet kuipen door sommige fabrikanten toch aangeboden. Indien u kiest voor een antraciet kuip, moet u de waterhuishouding bijzonder scherp in het oog houden. Een stabiele pH en een zeer beperkte (liefst geen) chloortoevoeging zijn een absolute noodzaak voor het kleurbehoud. Vermijd altijd harde (en scherpe) voorwerpen in het zwembad. En opnieuw: lees de kleine lettertjes in uw garantievoorwaarden. Ook hier lazen we dat verbleking gewoonweg niet of enkel gegarandeerd wordt indien een onderhoudscontract werd afgesloten. Helemaal straf is de eis om het voorleggen van een logboek: vanaf de oplevering van het zwembad een regelmatige controle met waterstalen door een onafhankelijke instantie. Een stevig prijskaartje, maar absoluut noodzakelijk: geen logboek, geen garantie!
- Bij renovatie, al dan niet onder garantie, moet men bij beschadiging of osmose de harslagen handmatig vernieuwen: naast een aanzienlijk verlies in esthetische uitstraling (weg gladde wand/bodem) is vocht in de onderliggende laag (indien aanwezig) honingraten of polyurethaan en/of in de niet stabiele ondergrond (stabilisé) nefast voor de levensduur van de renovatie, zelfs bij gebruik van een ‘haardroger’ om het vocht te verwijderen. Daarom wordt er bij een renovatie van polyester/vinylesterkuipen nooit een redelijke, aanvaardbare garantietermijn gegeven.
- het ecologisch prijskaartje. Naast het ongezonde productieproces voor mens en milieu kunnen monopools op basis van harslagen niet gerecycleerd worden wegens een buitensporig prijskaartje. Verbranden in de oven is de enige en helaas enorm milieubelastende optie.
Vanwege bovenstaande opsomming en de innovatie in productie en verwerking van alternatieve kunststoffen is de (historische) verplichting opgeheven om kuipen op basis van glasvezelmatten en harslagen te blijven fabriceren. Vele fabrikanten maken nu een omslag, omdat men beseft dat het aanwenden van poly- en vinylester zijn limieten bereikt heeft.
Zoekt u een kunststof kuip met een volledig vrij te kiezen maatvoering en vormgeving, 100 % renoveer- en recycleerbaar, kleurvast en waarin osmose nooit kan plaatsvinden? Kies dan voor een monopool op basis van kwaliteitspolypropyleen copolymeer: een Carropools zwembad.