Monopool zwembaden van ’t Badhuis: kwaliteit drijft boven!
Monopool zwembaden, ook wel monoblo(c)ks genoemd, zijn zwembaden uit-één-stuk. Ze werden tijdens de tweede helft van vorige eeuw ontwikkeld door ondernemers uit de jachtenbouw, op een mal worden glasvezelmatten gedrenkt in harslagen uitgerold. Niet de beste keuze, zoals verderop zal blijken.
De voordelen van een kwalitatieve monopool zijn gekend:
- gladde naadloze wanden, traptreden en plages
- makkelijk in onderhoud
- duurzaam
- veilig
- snelle plaatsing
De vaste maat- en uitvoeringen, de ‘afgeronde’ hoeken en de ‘vaste’ vormgeving van monopools op basis van harslagen zullen sommige klanten minder bekoren. Maar er zijn nog nadelen:
- enorme kwaliteitsverschillen in de harsenwereld. Zo is het best mogelijk dat polyester uit Oostenrijk kwalitatief superieur is t.o.v. vinylester uit China. Zoek het maar uit.
- monopools op basis van polyester maken altijd kans op osmose, hoe kwalitatief het productieproces ook verliep. Osmose is vaak niet onmiddellijk zichtbaar, soms verschijnt het pas na enkele jaren. De kans op osmose vermindert echter aanzienlijk bij gebruik van de beste grondstoffen in een ideale productieomgeving: geconditioneerde ruimten met een gelijkmatige constante temperatuur en luchtvochtigheid. Het gebruik van één of meerdere lagen vinylester, epoxy of een keramische laag kan de productiekwaliteit verhogen, alsook het uitharden op 70 à 80°C in een aangepaste oven. Dat impliceert uiteraard een flinke investering van de fabrikant, doorgerekend in de klantprijs. Is de plaatsing van een (spot)goedkope monopool dan een goed idee?
- levenslange garantie tegen osmose…? Fabrikanten die per opbod garanties beloven, trachten u te overtuigen met schijnzekerheid. De wettelijke garantietijd in de bouwsector beslaat maximum 10 jaar, niet meer. Bij osmose of andere problemen bent u daarna volledig aangewezen op de eerlijkheid en welwillendheid van de fabrikant en daar wringt vaak het schoentje. Lees voor de zekerheid steeds de kleine lettertjes in uw garantiedocument.
- verwarrende benamingen: bv. om de osmoseproblematiek te ondervangen maken sommige fabrikanten ‘keramische’ monoblocks naar het voorbeeld van de Australische Aquatechnics Ceramic Pool. Onderzoek van een snede van de wand maakt duidelijk dat het woord “keramisch” geen enkele inhoudelijke, en dus kwalitatieve waarde heeft. Een andere fabrikant spreekt over ‘keramische’ wandkleuren. Dat slaat uiteraard niet op de bouw of constructie van het zwembad. Ook de benaming ‘full vinylester’ wordt nu algemeen in de mond genomen waardoor de klant denkt dat alle harslagen (kwaliteits)vinylester bevatten. Geen enkele fabrikant past dit toe omdat de kuip onbetaalbaar wordt en toch doet de publiciteit het tegendeel geloven.
- het renoveren. Indien de onderliggende laag honingraten of polyurethaan beschadigd werden hebben deze vocht opgenomen. De handmatig vernieuwde harslagen (die nooit zo glad zijn als de oorspronkelijke) zijn om die reden geen lang leven beschoren.
- het ecologisch prijskaartje. Naast het ongezonde productieproces kunnen monopools op basis van harslagen niet gerecycleerd worden wegens een buitensporig prijskaartje. Verbranden is de enige en milieubelastende optie.
Moeten we om die redenen geen polyester baden meer plaatsen? Inderdaad en vooral als het gaat over kuipen die zich situeren in de laagste prijsklasse. Indien men echter naast polyester ook gebruik maakt van kwaliteitsvinylester lagen (niet dampdoorlatend!), een anti-osmose- en UV-coating en het geheel aanbiedt voor een aanvaardbaar prijskaartje, durven we toch nog de keuze voor een polyester monoblok verdedigen. Klik dan hieronder Baslux monoblock zwembaden.
Zoekt u een kunststof kuip met volledig vrij te kiezen maatvoeringen, vormgevingen en waarin osmose nooit kan plaatsvinden? Kies dan voor een monopool op basis van polypropyleen: een Carropools Natural zwembad.