Overloopbaden: het ultieme zwembadgenot?

Nog steeds worden overloop- en onderloopbaden de ‘esthetische hemel’ ingeprezen door heel wat zwembadconstructeurs. Is dit terecht of vermoeden we vooral een financiële invalshoek?

Vooreerst een beschrijving. Overloopbaden hebben geen skimmer en zullen bij het ‘overlopen’ water afvoeren via goten in de lengte en/of breedte. Deze monden uit in een buffertank en het water van de buffertank wordt aangezogen door de filterinstallatie. Als het bad niet ‘overloopt’ ligt het rolluik op het wateroppervlak en de aanzuiging van het water gebeurt dan via een bodemput of een wandzuiger. Er bestaat ook een onderloopbad indien men de kuip laat overlopen in goten die net onder de randstenen werden geplaatst.

Historisch gezien is de ontwikkeling en voorkeur voor overloopbaden zeer begrijpelijk. Bij skimmerbaden zat het waterniveau centimeters onder de randstenen. Da ’s niet alleen visueel onaantrekkelijk, de instraling van de zon zorgt ook nog eens bij een polyester- en foliebekleding voor verkleuring door UV en het inbranden van vuil.

Anno 2020 zijn skimmerbaden niet meer het visueel kneusje van weleer. Dankzij de hoog-waterniveau skimmer en randstenen met een verticaal overhangende neus garanderen we een waterniveau van enkele millimeter onder de randsteen. Zelfs het dichtleggen van het zwembad met verticaal uitstekende rolluiklamellen, vormt, dankzij onze unieke spoilerhoekjes geen probleem.

Het esthetisch verschil met een onderloopbad is dus nihil. Waarom dan nog een stevige meerkost betalen voor gotenwerk, buffertank en een aangepaste filterinstallatie?

Het verschil met het zuivere overloopbad is echter nog wel aanwezig, zij het minimaal vanwege de dikte van de randsteen. Is de meerkost dan wel verantwoord? Om dat uit te maken wegen we de pro’s en contra’s af.

Pro: het spiegeleffect in de tuin.

Contra:

  • de aanzienlijke meerkost van +/- 30% bij plaatsing van het zwembad.
  • het enorme waterverlies als er gezwommen, en vooral als er gespeeld wordt, omdat er geen randstenen met waterkering (overhangende neus) aanwezig zijn.
  • de aanzienlijk hogere energierekening. De goten en het water in de buffertank koelen immers af als het bad niet gebruikt wordt.
  • het spiegeleffect is afwezig bij wind en als het rolluik op het wateroppervlak ligt.

Buitenbeentje: bij de zogenaamde ‘infinity’ overloopzwembaden loopt het water over op de horizonlijn. Dat kan een water of een lager gelegen stuk land zijn. De overloop gebeurt meestal aan één zijde in de lengte of de breedte. Een opgerold rolluik is dus niet altijd vereist. Het water- en warmteverlies is nog steeds aanwezig maar in mindere mate. ‘Infinity’ zwembaden met een passende achtergrond hebben een onmiskenbare esthetische meerwaarde. Het ‘waawgevoel’ bij dit type zwembad is en blijft zeker aanwezig.

Besluit: zuivere overloopbaden zijn een visuele topper op warme (beperking energieverlies), windvrije dagen (spiegeleffect) als het rolluik niet op het water ligt. Geen dagelijkse kost en gezien de ecologische en economische impact van overloopbaden volgens ons niet de verstandigste keuze. Een ‘infinity’ zwembad is mits een juiste achtergrond een esthetische meerwaarde in uw tuin.