Wat is het verschil tussen een massagebad, een whirlpool, een bubbelbad, een jacuzzi en een spa?

tBadhuis WhirlpoolGeen verschil. Men gebruikt al deze namen om het zelfde product te omschrijven.

Is het aantal jets in een spa belangrijk? In het verleden probeerden fabrikanten mekaar de loef af te steken door het meeste aantal jets in hun spa te steken. Gelukkig is die tijd voorbij, want de extra materiaal- en arbeidskosten kwamen de totale kwaliteit en prestaties niet ten goede. Voor een kleine spa moet men in totaal op +/- 35 hydraulische en luchtjets rekenen. Voor een zeer ruime spa op minimaal 60 stuks. Een gevarieerd aanbod van jets per zit- en ligplaats is ook van belang. Ze moeten het lichaam op de juiste plek en wijze masseren. Let op voor “dubbeltellen” van de jets! Verscheidene internetshops geven het totale aantal jets op, hydro- en luchtjets samen bv. 38, en vermelden daarnaast de luchtjets, bv. 10, nog een keer apart. U krijgt dus de foutieve indruk dat het om 48 jets zou gaan.

Wat kost een whirlpool, uitgaande van een gemiddelde grootte en twee pompen, per dag?

tBadhuis WhirlpoolIndien deze op een constante temperatuur van 37°C gehouden wordt, moet men op +/- 1 euro per 24 uur rekenen. Hierin is ook de filtercyclus gerekend die het massagebad moet schoonhouden. Slecht geïsoleerde en met energiekwistige pompen uitgeruste whirlpools verbruiken een veelvoud van dit bedrag.

Worden er veel spa’s in China gemaakt?

Heel wat spa’s, zelfs grote merken worden in China geassembleerd. Als alle componenten van de spa van Chinese makelij zijn heb je een kwaliteitsprobleem. Vraag naar het merk van de pompen, de verwarming en de sturing van de spa. Enkel topkwaliteit mag je aanvaarden. Vraag ook om een kijkje te nemen in het kabinet. Zelfs een leek herkent kunst- en vliegwerk. Een “Chinese” spa is een uitstekende spa als de essentiële onderdelen ingevoerd worden en de assemblage met zorg wordt uitgevoerd.

Hoeveel pompen moet een massagebad bevatten?

tBadhuis WhirlpoolMinstens twee voor een 2/3 persoons bad en drie voor een 4/6 persoons, waarvan één met laag verbruik de watercirculatie verzorgt om het bad proper en op temperatuur te houden. Een groot bad met twee pompen, waarvan één circulatiepomp, kan geen degelijke hydrotherapeutische kwaliteit bieden omdat te veel jets afhankelijk zijn van één pomp. In grote spa’s voorziet men meestal 3 pompen waarvan één met variabele snelheid zodat het comfort verhoogt.

Is het gebruik van ozon belangrijk?

Absoluut. Spa’s zonder ozonator kunnen enkel zuiver gehouden worden met grote hoeveelheden chloor. Ongezond, onaangenaam en nadelig voor de levensduur van de cover en bepaalde onderdelen.

Hoe vaak moet ik de pH van mijn whirlpool controleren?

tBadhuis WhirlpoolIndien de whirlpool constant op 37°C gehouden wordt, zal de pH de neiging hebben om snel te stijgen en dus basisch te worden. Een wekelijkse controle is vereist waarbij men de pH-waarde, als deze hoger is dan 7,6, op 7 brengt door de toevoeging van pH minus producten op basis van zwavelzuur.

Moet ik een spa met geluids- of beeldinstallatie aanschaffen?

Elektronica en vocht: geen perfect huwelijk. Als je vindt dat audio en/of televisie onontbeerlijk zijn in de spabeleving, voorzie dan toestellen die niet permanent aan de spa gekoppeld zijn, zeker als deze buiten staat. De luchtvochtigheid en temperatuurschommelingen zijn immers groot. Vermijd om die reden ingebouwde beeldschermen. Pop-up i.p.v. vaste luidsprekers zijn bedrijfszekerder omdat ze niet permanent aan de weersomstandigheden worden blootgesteld. Eventuele versterkers en subwoofers worden eveneens om die reden in de omkasting geplaatst. De meeste spa’s hebben een Bluetooth connectie, dus enkel je smartphone inpluggen volstaat. Tot slot: een betrouwbaar en kwalitatief audiosysteem is nooit goedkoop.