Welke stralingsbronnen bestaan er en wat doen ze precies?
Geel/oranje oplichtende stralers die het ganse spectrum bestrijken: bv. de Philips halogeenlampen 20% IR-A, 60% IR-B en 20% IR-C. De aanwezige korte golven zorgen voor een onmiddellijk voelbare opwarming van het lichaam, zelfs door de kleding heen en zelfs in een koude omgeving. Dat komt omdat deze stralen het luchtmedium niet nodig hebben.
Donkerstralers die vooral het langgolvige spectrum bestrijken: de zogenaamde magnesiumoxide stralers (roestvrij staal, aluminium, Tecoloy – voorheen Incoloy – en keramiek) en vlakke plaat(carbon)stralers. De golven worden door de lucht gedragen en moeten in een gesloten ruimte geplaatst worden om het lichaam te bereiken.
Waarom moet je sommige infraroodcabines vooraf opwarmen en andere niet?
Omdat de lucht gedeeltelijk de IR-B- en de volledige IR-C-stralen (midden en lange golven) draagt, moeten de desbetreffende cabines vooraf zo’n 20 tot 30 minuten worden opgewarmd. Cabines met stralers die ook IR-A (korte golf) bevatten kunnen onmiddellijk gebruikt worden, zodat heel wat energieverlies voorkomen wordt.
Is een voorafgaande medische keuring nodig?
Ja, zoals bij elke sportintentie. Een infraroodsessie is (net zoals een saunakuur) een passieve vorm van lichaamsinspanning.
Hoe weet je met welke soort stralers de cabine werd uitgerust?
In een volledige spectrum cabine (ook wel vaak IR-A- of korte golf genoemd) worden heldere of diffuse “oplichtende” stralers gebruikt. U voelt onmiddellijk (binnen enkele seconden!) de warmte op uw lichaam, ook in een koude omgeving (buiten de cabine) en zelfs met uw kleren aan. In een cabine met “donkerstralers” installeert men uitsluitend midden en lange golf (IR-B en IR-C) stralers. U voelt geen onmiddellijke warmte omdat de straling door de lucht gedragen moet worden. Daarom moeten deze bij voorkeur goed geïsoleerde en gesloten cabines, vooraf worden opgewarmd.
Is infrarood gevaarlijk?
Nee, men verwart deze vaak met UV-straling waarvoor zonnebaders moeten oppassen. De infrarode straling is een volkomen ongevaarlijke straling. Het is eigenlijk gewoonweg warmtestraling. De heldere volledig spectrum stralers hebben wel filters of werden diffuus gemaakt, om het netvlies van de ogen te beschermen tegen de lichtintensiteit van de lampen. Om dezelfde reden mag je nooit onbeschermd kijken naar de zon.
Zijn de overwegend lange golf stralers de beste omdat zij het meest de lichaamseigen infrarode straling benaderen?
Ons lichaam zendt inderdaad IR-C-stralen (enkel onze handpalmen IR-B), maar deze zijn, zoals hierboven aangegeven, het minst therapeutisch. Dit argument slaat dus nergens op. Bijkomend nadeel van de langgolvige straling: de doordringdiepte is veel kleiner, waardoor de pijngrens sneller bereikt wordt.
In een volledig spectrum (met IR-A) cabine zweet je niet?
Jawel, maar minder snel dan bij de B- en C-stralers. Dat komt omdat de opwarming eerst binnenin het lichaam plaatsvindt, net zoals bij elke sportintentie, bv. een jogger: pas na enkele minuten lopen zal er transpiratie optreden.
Bestaan er lange golf stralers waarvan de stralen, desnoods op het einde van een sessie, diep in de huid dringen?
Neen, de opwarming (energie) van de stralingsbron is te laag om de korte golven te ontwikkelen. Een fysisch elektromagnetisch onweerlegbaar gegeven.
Bestaan er ‘donkerstralers’ die toch een gedeelte IR-A (korte golf) zenden?
Onmogelijk. Het gehalte aan korte golven is afwezig, omdat de stralingsbron, wegens een gebrek aan energie-intensiteit (hitte), deze niet kan opwekken.
Worden de ‘volledig-spectrum’ (korte golf) stralers weldra (of op termijn) verboden?
Neen, deze bewering doet reeds 20 jaar de ronde. De gebruikte lampen met IR-A zijn volkomen veilig en werden nooit door wettelijke gezondheidsinstanties ter discussie gesteld, wel door verkopers die uitsluitend cabines met het type lange golf stralers aanbieden.
Zijn de vele aangehaalde therapeutische effecten van infrarode straling bewezen?
Onze lijst werd getoetst aan de gekende wetenschappelijke bevindingen. Dat kunnen we niet van elke opsomming zeggen. Veel hypothesen, theoretische modellen en fantasierijke beweringen worden door pseudo-, niet-wetenschappelijk opgeleide en, spijtig genoeg, soms onbetrouwbare ‘specialisten’ uitgebracht. Bedenk dat handel en niet uw gezondheid het uitgangspunt is. U kan steeds vrijblijvend onze ‘wetenschappelijke lijst’ raadplegen door telefonisch of via mail contact met ons op te nemen.