tBadhuis infraroodcabines beweringenBewering: “Volgens recent onderzoek…”, “de beroemde gezondheidsspecialist X heeft vastgesteld…” of ‘Doctor Y heeft aangetoond…”.

Een goede raad: controleer de bronnen, want vaak zijn deze foutief geïnterpreteerd, onjuist weergegeven, uit de context gerukt, uit de lucht gegrepen, onvoldoende onderzocht, of in het slechtste geval gewoon verzonnen in functie van de verkoop. Een voorbeeld? Men beweert dat de Japanse dokter Tadashi Ishikawa reeds in de jaren zestig infraroodstralers van het langgolvige type gebruikte. Hij patenteerde de toestellen gezien de beschreven heilzame effecten bij tal van aandoeningen. Een wondermiddel? Van deze dokter vinden we geen enkele wetenschappelijke publicatie, noch een (gewezen) patent op een apparaat dat van ver of dichtbij iets te maken heeft met infrarode straling. De lijst met beschreven heilzame effecten bij tal van aandoeningen is indrukwekkend, maar wie heeft deze opgesteld? Waar, wanneer en door wie vonden de onderzoeken plaats? Kunnen we de resultaten van deze onderzoeken terugvinden in een wetenschappelijke publicatie? Zijn ze m.a.w. bewezen? Neen.

Bewering: “Ik heb een sauna en als aanvulling plaats ik dan best een infraroodcabine met donkerstralers (overwegend lange golf).”

Neen , zet de temperatuur van de saunacabine op +/- 50 °C. De heilzame werking is identiek! Een infraroodcabine met volledig spectrum stralers heeft wel een meerwaarde als aanvulling omdat de saunakachel (net zoals alle donkerstralers) geen korte golven produceert.

tBadhuis infraroodcabines beweringenBewering: “In een saunacabine plaats ik ook nog infrarode lange golf straalelementen.”

Weggegooid geld. Lees de info hierboven. Als je uit een saunakachel de lavastenen verwijdert zie je precies dezelfde elektrische weerstanden die je bij de lange golfstralers hebt. Enkel elementen met volledige spectrum stralers vormen een meerwaarde.

Bewering: “In een infraroodcabine voorziet men best een combinatie van stralers van verschillende golflengte.”

De donkerstralers (keramiek, magnesiumoxide, Incoloy, carbon vlakke plaat…) situeren zich, net zoals een sauna-oven, vooral in het lange golf spectrum. Stralers die uitsluitend midden of korte golf produceren bestaan niet op de particuliere markt. Wel volledige spectrum stralers die een evenwichtige verdeling (20% IR-A, 60% IR-B en 20% IR-C)bieden. Aanvullen met donkerstralers is dus zinloos en deze zullen, gezien hun geringe dieptewarmte (max. 0,1 mm), een lagere therapeutische waarde vertegenwoordigen.

tBadhuis infraroodcabines beweringenBewering: “Hoe meer de golflengte aanleunt bij de infraroodwaarde van ons lichaam, hoe beter het resultaat. De temperatuur van de straler bepaalt zijn piekgolflengte waarop hij de meeste energie uitstraalt. Via de Wet van Wien, een fysische wet, wordt dit wetenschappelijk aangetoond.”

Zoals op de vorige pagina aangegeven zendt ons lichaam overwegend infrarode lange golven uit. Moet een straalelement in een cabine dan ook zoveel mogelijk lange golven met dezelfde frequentie opleveren om de beste resultaten te bekomen? Neen, nogmaals, de beste resultaten worden bereikt door de volledig spectrum stralers die, dankzij de IR-B en IR-A (midden en korte) golven, een dieptewarmte tot 5 mm creëren (t.o. 0,1 mm bij langere golven!) die de spieren en gewrichten bereikt. Wat vertelt ons de wet van Wien? Het product van temperatuur en golflengte is constant. Men kan m.a.w. de temperatuur van warme/hete voorwerpen (een oven, de zon…) bepalen door het meten van de golflengte van de elektromagnetische straling. Hoe meer de temperatuur (energie) toeneemt, hoe korter de golflengte.

De kortst mogelijke golven die we als warmte aanvoelen in het elektromagnetisch spectrum is IR-A. IR-A gaat over in zichtbaar licht, vandaar de oplichting van de stralingsbron (o.a. de zon en gloeiende houtskool om maar enkele natuurlijke korte golfbronnen te noemen). De wet van Wien toont ons dus niet welk type stralers best voorzien worden in een infraroodcabine. En al helemaal niet dat de meest therapeutische golflengte best bij de infraroodwaarde van ons lichaam (vooral IR-C) aanleunt.

Bewering: “In tegenstelling tot lange golf infrarood hebben korte golf en middengolf een infraroodstraling ver onder de 4.000 nm en dit heeft volgens NASA zelfs geen enkele therapeutische waarde en eerder een oppervlakkige warmende werking.”

NASA zegt dat het lange golf infrarood het sterkst door de zenuwuiteinden in de huid wordt waargenomen. Dat is logisch en correct. Over de onbestaande therapeutische waarde en de oppervlakkige warmende werking van midden en korte golven spreken ze zich op geen enkele wijze uit. En terecht. Bovenstaande bewering is complete onzin. Bekijk de indringdiepte van de soorten infrarood op de grafiek.

Bewering: “In een cabine met overwegend lange golf stralers mag je deur laten openstaan. Dat is voornamelijk te danken aan de lange infraroodgolven”.

Nonsens, probeer maar eens.

Bewering: “De lange infrarood golven dringen weliswaar slechts tot 0,1 mm in de huid door, maar vervullen een heilzame werking tot op 3,5 cm in het lichaam”.

Deze bewering is complete onzin. Er is geen enkele aanwijzing, laat staan enig fysisch bewijs dat dit mogelijk is.

tBadhuis infraroodcabines beweringenBewering: “Een infraroodkuur ontgift je lichaam”.

Er is absoluut geen enkel wetenschappelijk bewijs dat gifstoffen, zware metalen enz. via het zweet of het lymfesysteem worden afgevoerd. Ook de theorie dat cellen zouden geactiveerd worden door de straling en gifstoffen vrijgeven die vervolgens via het bloed worden afgevoerd is op niets gebaseerd.

Bewering: “Dankzij infrarode straling wordt je slanker”.

Er bestaat geen enkel bewijs dat infrarode straling vet doet “wegsmelten” en via het zweet afvoert. Het gewichtsverlies wordt veroorzaakt door een verlies aan vocht (zweet), dat nadien zo snel mogelijk moet worden aangevuld (drinken).

Bewering: “De Robax-filter is nodig om de meest schadelijke straling van de korte golf lampen tegen te houden”.

Nonsens, zoals hierboven beschreven wordt is infrarode straling uitsluitend warmtestraling. Voor de heldere lampen plaatst men een filter (onder de merknaam Robax of een keramisch glas) om de lichtintensiteit te verminderen die het netvlies van het oog zou kunnen beschadigen.

tBadhuis Infraroodcabine

Bewering: “Doordat de korte golf straler zo krachtig is en zo diep indringt, moet er zéér consequent mee worden omgesprongen. Door te intensief gebruik kan de straler eerder voor extra schade zorgen, dan voor herstel. De korte golf straler is daarom eerder geschikt voor occasioneel gebruik bij blessures, ideaal voor dokters en kinesisten”.

Elke warmtekuur, sauna of infrarood, moet voorafgaand medisch goedgekeurd worden. Intensief gebruik van eender welk type straler is onverantwoord! De korte golf stralers die in ziekenhuizen, laboratoria, de autoconstructie en kinesitherapie gebruikt worden zijn niet geschikt voor dagelijks gebruik en werden nooit particulier aangeboden. Je vindt echter heel wat veilige korte golf stralers (eigenlijk volledig spectrum stralers!) in de gewone handel: de “rode” lamp bestaat al meer dan 60 jaar en er zijn heel wat grote en kleine Philips volledig spectrum lampmodellen op de markt.

Bewering: “Bij belichting van het gezicht met korte golf stralers is een zonnebankbrilletje aangewezen ter bescherming van de ogen.”

Nogmaals, met korte golf stralers bedoelt men eigenlijk volledig spectrum stralers. Als je bij deze lampen de filter verwijdert (wie doet dit?), moet je een zonnebril dragen. Geen zonnebankbril, weerom een verwarring met UV-straling.

tBadhuis infraroodcabines beweringenBewering: “Enkele jaren geleden heeft Philips een minder krachtige korte golf straler ontwikkeld: de Vitae-straler / VitalLight-straler. Dit om de hoeveelheid korte golf te verminderen. Deze straler mag iets langer gebruikt worden, tot maximaal 15 minuten. Door de afgezwakte korte golf is de Robax-filter en het zonnebankbrilletje niet meer nodig. Men moet echter consequent blijven omgaan met de straler om geen schade te veroorzaken.”

De Vitae-lampen werden ontwikkeld vanuit economische en praktische motieven: een lagere productiekost en door de diffuse behuizing moest er geen aparte filter meer in de cabines voorzien worden. De gebruikstijd is niet gewijzigd en verschilt ook niet met een sauna of een infraroodcabine met lange golf stralers. De schrijver doet uitschijnen dat cabines met lange golf stralers onbeperkt in tijd gebruikt mogen worden. Een gevaarlijke stelling en een bedreiging voor de gezondheid!

Bewering: “Met lange golf stralers wordt het lichaam van binnenuit geactiveerd, net als bij het sporten”.

Nonsens, juist het omgekeerde vindt plaats. Daarom begint een licht geklede atleet in de vrieskou te zweten tijdens een loopwedstrijd.

Bewering: “Hoe warmer de straler, hoe lager de therapeutische waarde.”

Anders geformuleerd: warmtestralen die amper de lederhuid bereiken (lange golf) zijn, therapeutisch gezien, te verkiezen boven stralen die het onderliggende weefsel (spieren, gewrichten, pezen) bereiken? Zoals hiervoor meermaals aangetoond: absolute onzin!

Bewering: “Nadeel van de lange golf infraroodstralers is dat er een opwarmingstijd is van 5-15 minuten. Dit vormt echter zelden een probleem, gezien de tijd nodig om de handdoekjes in de cabine te plaatsen en je uit te kleden meestal reeds voldoende is om de cabine aangenaam warm te maken.”

Wat een non-argument. Het energieverlies is een feit!

Nog enkele pertinente vragen:

Laat ik mij betreffende infraroodcabines, adviseren door mijn kinesist?

Weinig kinesitherapeuten raden patiënten aan om een infraroodcabine aan te schaffen, zeker als het gaat om een cabine met volledige spectrum stralers. Begrijpelijk omdat beide op een verschillende wijze het verlichten van pijn, lichamelijk ongemak en fysisch welzijn op een efficiënte wijze nastreven. Kinesisten kunnen echter even makkelijk misleid worden wat de meest therapeutische golflengten betreft. Het zijn geen fysici en dus geen specialisten op het vlak van elektromagnetische straling. Sessies met lange golf cabines in de kinesistenpraktijk overlappen of vervangen de kinesitherapeutische behandeling niet en vormen dus geen concurrentie. Als uw kinesist bovendien een bepaald merk met lange golfcabines voorstelt spelen er ongetwijfeld commerciële belangen. Bij verkoop van een cabine voorziet de fabrikant hiervoor een commissieloon.

Kan ik het verschil tussen cabines met volledige spectrum stralers en cabines met (uitsluitend) lange golf stralers aan den lijve ondervinden om een juiste keuze te maken?

Zeker en vast. Het volstaat om een gescheiden infraroodsessie te volgen van plusminus 10 beurten. Laat enkele weken tussen de beide sessies om een objectieve vergelijking te maken. Contacteer ons indien u geen aanbod vindt om de vergelijking te maken.

Ik overweeg de aankoop van een lange golf infraroodcabine naast mijn traditionele saunacabine. Een toegevoegde waarde? Neen, limiteer de oventemperatuur van uw sauna tot 75°C. De effecten op het lichaam zijn volledig identiek. Een oplossing voor de eventuele partner die geen hoge saunatemperaturen verdraagt, en toch een (weliswaar minder therapeutische) infraroodcabine wenst.

Zijn infraroodcabines met volledige spectrum stralers duurder of goedkoper dan cabines met (uitsluitend) lange golf stralers?

Deze cabines zijn, door het inbouwen van volledige spectrum stralers, altijd prijziger. Als dat niet het geval is, zijn er twee mogelijke oorzaken: de opbouw, inrichting en uitrusting (luxe) van de cabine. Of het marketingbudget om de cabines aan te prijzen: uiteraard betaalt de consument de dure publiciteitscampagnes!

Licht- en aromatherapie? Werken deze effectief?

Lichttherapie en aromatherapie horen, net zoals vele soorten zelfverklaarde, maar wetenschappelijk niet gefundeerde therapieën, thuis in het kamp van zij die erin geloven of, helaas niet uitzonderlijk in de paramedische sector, enkel uw beurs op het oog hebben. Een kleurtje of een geurtje kan best aangenaam zijn, maar laat zulke uitrustingen zeker geen argument zijn om voor een bepaalde infraroodcabine te kiezen.

Vertelt het verleden en heden ons iets over IR-straling?

Ja, gloeiende houtskool bevat ook IR-A-straling (korte golf). Dat ervoeren de Spartanen reeds onbewust in het Laconicum. De ‘rode’ lampen met wolframdraad die het volledige spectrum bestrijken werden onder impuls van de geneeskunde ontwikkeld en nog steeds gebruikt. U kan de veilige versie van deze lampen in de particuliere handel vinden. In de agrarische sector worden volledig spectrum lampen gebruikt om jonge dieren warm te houden. Donkerstralers volstaan niet omdat de stallen meestal onvoldoende geïsoleerd zijn. Openbare sauna’s met infraroodruimtes maken altijd gebruik van volledige spectrum stralers. Skiërs kunnen, terwijl de omgevingstemperatuur ver beneden het vriespunt zit, zelfs in bloot bovenlijf genieten van de weldadige infrarode zonnestralen op een terrasje in het hooggebergte. Voorwaarde is dat de zonnestralen rechtstreeks op hun lichaam terechtkomen en dus niet door de lucht gedragen moeten worden. Dat is enkel mogelijk met IR-A, de korte golven (en gedeeltelijk de midden golven) in het infrarode spectrum. De infrarood lange golven van het zonnespectrum zijn niet in staat om de omgevingstemperatuur te doen stijgen.

Besluit?

Infrarode straling (warmtestraling) is één van de primaire behoeften van de mens. Die behoefte vullen we in door het dragen van warme kledij om onze lichaamseigen infrarode straling vast te houden of door voorwerpen in onze omgeving te plaatsen die infrarode stralen via elektromagnetische golven op ons lichaam projecteren: een opgewarmd kersenpitkussentje, een vuurkorf, een gaskacheltje, de radiatoren in onze woning, een sauna-oven, de zon…Warmte heeft ook een helende invloed op ons lichaam. De therapeutische effecten van infrarode straling zijn het grootst als ook het kortgolvige of IR-A spectrum bereikt wordt. Indien men reeds een sauna of hammam bezit, betekent de aanschaf van een infraroodcabine met donkerstralers (keramiek, magnesiumoxide, Tecoloy, carbon vlakke plaat…) niet zinvol. Ze ontwikkelen immers nooit de korte goven die noodzakelijk zijn om het onderliggende weefsel (o.a. spieren en gewrichten) te bereiken. Het volstaat om een sauna-oven op een temperatuur tussen 50 en 60 graden te brengen om hetzelfde effect te bekomen. Wie geen sauna of hammam bezit en een cabine met donkerstralers (met overwegend lange golven) aanschaft, mist de kans om via volledig spectrum stralers een maximale dieptewarmte te creëren. De meeste fabrikanten kunnen op vraag van de klant elk type straler aanbieden. Wie echter uitsluitend cabines met langgolvige stralers aan de man wil/kan brengen, neemt graag, al dan niet bewust, een loopje met de (wetenschappelijke) realiteit.